joi, 3 septembrie 2009

După două săptămâni...

La ziua finală au participat părinţi, bunici şi alţi invitaţi.

S-au întâmplat lucruri interesante...

„În perioada 17 – 28 august 2009 , la Şcoala cu clasele I – VIII „Cloşca” Cărpiniş, s-a desfăşurat pentru al treilea an consecutiv Atelierele de vară, rezultat al unui parteneriat între Asociaţia Ovidiu Rom, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi Roşia Montană Gold Corporation.

La aceste ateliere au participat copii din Cărpiniş care au avut iniţiativa creării unei reviste intitulată „ Revista satului meu”. Scopul realizării acestei reviste a fost acela de a populariza realizările satului Cărpiniş, de a face cunoscute tradiţii şi obiceiuri din această zonă, precum şi de a imagina viitorul acestui frumos sat din inima Munţilor Apuseni.

Copiii participanţi s-au erijat în mici jurnalişti, adunând materiale pentru realizarea revistei. Astfel, ei au stat de vorbă cu oamenii mai în vârstă din sat care le-au povestit despre viaţa din trecut în această zonă, au scris poezii dedicate satului, au discutat cu gospodinele despre reţete de gătit tradiţionale. Ei au vizitat o gospodărie ţărănească unde au văzut cum se realizează diverse munci casnice.

Nu au fost uitaţi nici oamenii de seamă ai satului cum a fost Cloşca, conducător al răscoalei din 1784 alături de Horea şi Crişan, a cărui casă memorială a fost vizitată de copii. De asemenea copiii au aflat din cărţi despre Alexandru Sterca-Şuluţiu şi Iosif Sterca-Şuluţiu, doi intelectuali de marcă ai Transilvaniei proveniţi de pe aceste meleaguri.

Copiii au fost deosebit de interesaţi de viaţa şcolară din acest sat. Pentru a afla cât mai multe amănunte despre acest aspect, ei l-au invitat pe domnul învăţător Coteţ, căruia i-au luat un interviu pe care îl puteţi citi în paginile acestei reviste.

Micii jurnalişti nu au neglijat nici viitorul acestui loc. Astfel, ei şi-au imaginat cum va arăta în viitor satul lor natal. Rodul imaginaţiei lor se regăseşte în desenele expuse la şcoală, dar şi într-un amplu desen făcut pe asfaltul din curtea şcolii.

Pe lângă aceste activităţi copiii au participat la diverse jocuri cum ar fi: jocul în oglindă, salata de poveşti, au spus ghicitori,etc.

O atenţie deosebită a fost acordată mediului înconjurător, copiii participând într-o zi la o acţiune de ecologizarea a împrejurimilor satului.

Activitatea Şcolii de vară s-a încheiat printr-un picnic la iarbă verde la care au participat copiii şi cadrele didactice îndrumătoare . Concluzia copiilor a fost unanimă şi generală : ce păcat că s-a terminat şi ce bine ar fi ca şcoala normală să fie ca şi şcoala de vară!”

suntem tot noi...

Atelier de vară la Zlatna, 29 iunie- 10 iulie 2009

Zlatna, 29 iunie. Vacanţă. O dimineaţă limpede de vară, plină de taine, plutind deasupra micului oraş tăcut...

Glasuri cristaline, neaşteptate, au rupt vraja tăcerii, într-un loc care doar vara se umple de-o linişte nefirească, ameţitoare: şcoală, râsete, voioşie, curiozitate au lovit cu ecouri de betoane, coridoarele înalte şi răcoroase. A început Atelierul de vară!

Nedumeriţi, copiii claselor I şi a III-a, s-au străduit să sară corect Şotronul colorat, care le-a permis intrarea în sala de clasă, unde timp de două săptămâni au păşit într-o lume necunoscută de ei până acum: Atelierul de vară. Îi aşteptau cu drag doamnele învăţătoare Mariana Caş şi Mirela Surugiu.

Stângăcia cu care s-au apropiat, a pierit ca prin farmec în clipa în care au făcut cunoştinţă cu o omidă mâncăcioasă, adusă într-o carte nemaipomenită de doamna coordonatoare Liliana Mursa. Privirile uimite şi şugubeţe încercau să înţeleagă ce doreşte să le comunice omida, dincolo de povestea spusă atât de frumos de glasul molcom al învăţătoarei.

S-au trezit din vraja poveştii (oare?), auzind în mintea lor fâlfâirile mătăsoase ale unui fluture fantastic, care a început să zboare odată cu imaginaţia lor care a prins şi ea aripi. Încetul cu încetul s-au dumirit. Aici au avut de toate: un CALENDAR ca să dea un sens timpului; RESURSE cu care să-şi construiască universul; un SPAŢIU VERDE în care să-şi purifice respiraţia; o MINIBIBLIOTECĂ şi HĂRŢI pentru cunoaştere; o BANCĂ DE CUVINTE în care să-şi armonizeze gândurile şi trăirile; un MUZEU TEMATIC în care să-şi păstreze frumuseţea cunoaşterii; un COLŢ cu JOCURI Şi JUCĂRII pentru că sunt doar copii; ferestre şi uşi deschise spre curtea şi natura îmbietoare şi o AGENDĂ organizată şi bine planificată de Albiniţa Zum - Zum, mascota care le-a ghidat fiecare activitate în ”Lumea insectelor”.

Şi, astfel, au început o călătorie fabuloasă. Mai întâi au învăţat ce este o insectă, împrietenându-se cu gărgăriţa cea aducătoare de noroc, au colindat pădurea ca să o întâlnescă pe neobosita furnică, au ascultat prin fâneţe cântecul vibrant al greieraşului, au învăţat lecţia de muncă de la harnica albină, gustând dulceaţa soarelui de vară, strânsă în aurul mierii, dăruită cu generozitate de nea Adam prisăcarul.

Au învăţat că oricât de măruntă şi de neînsemnată ar fi o vietate, ea este o forţă a vieţii la care suntem toţi părtaşi. Au învăţat să fie liberi, să cunoască şi să se cunoască, să caute şi să găsească, să creadă şi să se încreadă în frumuseţea şi bogăţia naturii.

În cele două săptămâni, universul în care au intrat împreună cu albiniţa Zum-Zum, a fost reconstruit după măsura muncii încărcate de bucurie şi de iubire. Pereţii clasei râdeau în hohote de culoare şi de împlinire...şi încă nu se săturau. Îşi mai doreau să strângă tot mai mult ca albina, ca furnica şi-abia atunci şi-au amintit de omida flămândă care, de-atâta plinătate şi fericire, a prins aripi miraculoase, metamorfozându-se într-un minunat fluture.

Se întrebau, fiecare, în marea lor candoare: Oare se văd aripile cu care simt că mă înalţ în soarele acestei vacanţe? Oare mă voi putea întoarce şi altădată în locurile acestea fermecate să mai culeg din seva dulce a învăţăturii?

Oraşul şi-a reluat tăcerea zilelor toride, dar dacă asculţi cu inima deschisă, auzi ecourile glasurilor de copii, şoptind a fericire: ”Ce minunat e în Atelierul de Vară!...” (înv. Mirela Surugiu, Mariana Caş)

Şi alte noutăţi...

Parteneriat local pentru educaţie Roşia Montană Gold Corporation-Asociaţia Ovidiu Rom –program de responsabilitate socială

„ Succesul în meseria de dascăl depinde de modul cum identificăm diferenţele dintre copii, dar şi de valoarea pe care o dăm acestor diferenţe, adică le vedem ca cerinţe faţă de activitatea noastră…

Fiecare copil e o valoare conturată de educaţie, e o individualitate în marele grup al formării, e o diferenţiere ce se vrea sprijinită…

Noi, dascălii, trebuie să găsim cea mai bună cale pentru a răspunde acestor cerinţe… Prin ei, energia, dăruirea si competenţa noastră îşi cer dreptul la cuvânt…”(L.M.)

Copiii sunt cei care dau glas zâmbetului ...mii de glasuri, cuvinte şi voie bună le-am simţit în fiecare zi la ATELIERUL DE VARĂ de la Şcoala cu clasele I-IV şi Grădiniţa cu program normal Gura Roşiei( înv. LILIANA MURSA , ed. MARIANA MERA)

PLANTELE au fost adevărate magii prin care copiii inventau poveşti, desluşeau mistere sau învăţau fiecare părticică din viaţa lor.

Prin dorinţa copiilor de a descoperi, totul s-a transformat într-un joc... în care actori eram fiecare dintre noi, fiecare jucându-ne rolul şi învăţând ceva nou. Am cules flori, am citit poveşti despre plante, le-am sădit şi le-am zâmbit în fiecare zi!

Am învăţat alături de cei veniţi pentru prima dată, drumul SPRE ŞCOALĂ. Am văzut că nu e simplu să ştii cine eşti, ce statut ai , care sunt preferinţele şi preocupările şi mai ales să poţi să-ţi exprimi sentimentele.

Părinţii au fost alături de cei mici şi au venit la proiectul final să vadă că orice lucru nou învăţat de la cei mari merită atenţie şi va contribui în timp la formarea lor.

Sunt patru ani de când am început acest proiect şi sperăm că frumoasa poveste “Un Şotron şi 10(zece) Picături, Poveşti,Pepeni pătraţi, Pitici şi..”.nu se termină aici .Pe parcurs vom înţelege mai bine dansul naturii, al numerelor şi al literelor.

Poţi să te dai bătut şi să spui Noapte bună! Sau poţi să-ţi iei inima-n dinţi şi să spui BUNĂ DIMINEAŢA!

În vizită

Parteneriat local pentru educaţie Roşia Montană Gold Corporation-Asociaţia Ovidiu Rom –program de responsabilitate socială
            „Un, doi, trei, la perete stai!
            Stai şi gândeşte bine.Cum ai folosi dintr-un foc:
            Trei ore de vară şi un curcubeu,
            Zece copii cu ochi albaştri, căprui, verzi şi negri,
            Trei ferestre fără perdele şi un covor,
            Infinite picături de ploaie şi un ziar,
            Multă bucurie şi foarte mult neastâmpăr,
            Lapte, mere şi buchete de flori de câmp?
                                               (Scrisoarea II, Maria Gheorghiu şi Daniela Stoicescu)
            Unii dascăli au stat şi s-au gândit şi iată cum au folosit toate acestea în cele două săptămâni ale atelierelor de vară, ne spune Liliana Mursa, coordonatorul local al acestui proiect.
            La Câmpeni, în cele două ateliere desfăşurate la Şcoala cu clasele I- VIII( înv. Claudia Oneţ, Adela Bustan, prof. Liliana Lazăr,Doina Borlea, Monica Lazea) , copiii au văzut „Universul prin ochii  de copil” şi au pătruns în „Lumea animalelor”, toate activităţile finalizându-se cu excursia de la Grădina Zoologică din Târgu Mureş.Experimentele, activităţile practice şi drumeţiile i-au transformat în mici cercetători, putându-şi folosi fantezia şi dragostea lor pentru natură.
            În atelierul de la Grădiniţa Vinerea-Cugir(ed. Nicoletta Huştiuc,ed. Anişoara Filimon) în ziua finală, copiii au arătat părinţilor, bunicilor şi celorlalţi invitaţi, cum au însoţit „Omida la plimbare” şi cum au aflat că purtaţi pe aripile unui fluture minunat pot şi ei să ocrotească pământul.În încheiere au prezentat o frumoasă dramatizare a poveştii „Omida cea flămândă” de Eric Carle.
            Ei s-au bucurat şi de vizita copiilor din atelierul de vară de la Şcoala cu clasele I-VIII Vinerea (prof. Maria Albu) care  le-au explicat prin teatru tema abordată de ei „Cunoaşte-te pe tine”.
            Albinuţa Zum-Zum şi-a luat rămas bun de la copiii atelierului de vară Zlatna şi ca să poată arăta cât mai bine ceea ce au aflat ei  timp de două săptămâni au lansat „Imnul insectelor”( versuri Mirela Surugiu, Mariana Caş) într-un cadru plin de emoţie şi mândrie a muncii bine făcute.
            „S-au prins în zbor, în mii de culori,
            Zumzete şi armonie,
            Asta-i lumea lor, a insectelor
            Şi ce mult îmi place mie!”

Au început atelierele în judeţul Alba...

Parteneriat local pentru educaţie Roşia Montană Gold Corporation-Asociaţia Ovidiu Rom –program de responsabilitate socială
         Sunet de clopoţel…Glasuri cristaline stinse, pe coridoarele de care s-au despărţit în fiecare an generaţii de copii.Vacanţa mare, mult aşteptată, îşi face loc în gîndurile noastre!
         Pentru micii exploratori din cele 20 de şcoli şi grădiniţe  ale judeţului Alba, unde se organizează „Ateliere de Vară”, universul vacanţei  va fi mult mai mare decât o rază de soare, un strop de nisip sau o potecă de munte.
          În acest an , în cadrul atelierelor desfăşurate  pentru formarea dascălilor, s-au prezentat noile modele de planificare pe unităţi de investigare.Abordarea nouă a designului atelierelor de vară vrea să schimbe (de fond şi nu de formă) micro mediul educaţional, să stabilească cel mai potrivit mix al activităţilor şi să genereze demersuri integrate, adaptate contextului local.
         Ce poveşti vom asculta? Poate cele despre noi înşine, despre ceilalţi locuitori ai planetei, despre ceea ce ne leagă de locul natal sau despre curajul de a face şi altceva într-o lume care aşteaptă să punem întrebări dar să şi aflăm răspunsuri.
         „Nu pot învăţa pe nimeni nimic. Pot doar să îi fac pe unii să gândească. (SOCRATE)  
         Copiii de la Şcoala Vârtop, înv.Cipriana Anca, „s-au jucat” în cele  10 zile ale atelierului cu „SISTEMUL SOLAR, PLANETA ALBASTRA,au fost  EXPLORATORI AI SPATIULUI TERESTRU, EXPLORATORI AI SPATIULUI ACVATIC şi cu mare drag au vorbit despre animalul preferat, pe care l-au prezentat colegilor.
         La Şcoala „Horea” din Zlatna cele două învăţătoare, Mirela Surugiu şi Mariana Caş au condus copiii în lumea minunată a insectelor. Pe acorduri de chitară, harnicele albine şi furnici , veselii greieri şi fluturii jucăuşi au dezvăluit lucruri interesante din lumea lor şi au oferit câte puţin din dulceaţa mierii, căldura verii şi mireasma florilor.